Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Імунізація

Дата: 20.05.2020 14:39
Кількість переглядів: 547

Необхідність іммунізації

Імунізація(за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я) — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, що зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.

За даними ВООЗ, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті. Разом з тим в світі налічується близько 20 млн невакцинованих або недостатньо вакцинованих дітей, які не мають захисту від потенційно смертельних інфекційних хвороб.

Глобальний план дій щодо вакцин (ГПДВ), схвалений 194 державами-членами на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я у травні 2012 р., покликаний запобігти мільйони випадків смерті від захворювань до 2020 р. за рахунок загального доступу до імунізації.

За період з 2000 по 2012 рік протикорова вакцинація призвела до зниження глобальної смертності від кору на 78 %. Але цього все ще не достатньо для подолання захворювання. Крім того, календар щеплень передбачає вакцинацію і від інших потенційно смертельних хвороб таких як туберкульоз, поліомієліт, паротит, краснуха, хіб-інфекція, кашлюк, паротит, дифтерія та правець. Рівень імунізації від цих захворювань в Україні значно менший, ніж від кору, а це означає, що при поширенні інфекції в суспільстві майже половина населення має шанс заразитися.

Також варто нагадати, що завдяки новим і комбінованим вакцинам можна захистити підлітків і дорослих людей від таких хвороб як грип, менінгіт і рак (рак шийки матки і печінки). Щеплені проти грипу хворіють у 10 разів рідше, ніж не вакциновані. Щорічні випадки смерті від грипу зареєстровані у нещеплених осіб.

Згідно рекомендацій Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВОЗ), Центру по контролю за захворюваннями (СDC) та згідно із наказом МОЗ України 2070 від 11.10.2019 року «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні та Переліку медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень», під час карантинних заходів профілактична вакцинація не заборонена.

Більш того, припинення вакцинації, навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Це може стати додатковим навантаженням на систему охорони здоров’я в цілому. Вакцинація — це найдієвіший спосіб вберегтися від важких інфекційних захворювань.

Міжнародні організації наголошують на посиленні вакцинації проти пневмококу та сезонного грипу протягом пандемії СOVID-19, також рекомендується продовжувати вакцинувати новонароджених в пологових будинках та продовжувати використання первинних вакцинальних комплексів (АКДС, поліомієліт, кір, краснуха, паротит)

Як щепитись безпечно в період епідемії?

Необхідно щоб в амбулаторіях загальної практики були розділені потоки здорових і хворих пацієнтів,за входом, за днями чи часом прийому. Бажано прийти пішки,чи добратись власним автотранспортом. Завчасно записатись на прийом до лікаря, і прийти точно в назначений час – це дуже важливо, це вбереже від очікування в черзі. Дотримуватись безпечної дистанції від інших відвідувачів клініки. Пройти швидкий огляд у лікаря. При виході з амбулаторії обробити руки антисептиком. Не чіпати руками обличчя. Прийшовши додому, ретельно помити руки з милом. Таких же мір ви маєте дотримуватись, відвідуючи будь-яке суспільне місце сьогодні (супермаркет, аптеку чи інші).

 Контакт з інфекційним хворим не є протипоказанням для проведення щеплення. Вакцинація не пригнічує імунітет. Вона допомагає йому виробити антитіла до конкретної інфекції, від якої робиться щеплення.

Чи захищають вакцини від пневмококу та грипу проти коронавірусу?

Від самого коронавірусу – ні. Але вони настійно рекомендуються для захисту здоров’я серед пацієнтів з груп ризику – людей старшого віку, курців, людей з хронічними захворюваннями,дітей до 5 років. Пневмокок викликає приблизно половину всіх існуючих у світі пневмоній. Супутня бактеріальна інфекція легенів присутня в кожному п’ятому випадку тяжкої СOVID-інфекції.

Чим більше людей отримає вакцини від грипу, тим менше серед них звернеться в приймальне відділення в сезон застуд і отримає там інші респіраторні вірусі (в тому числі СOVID-19)

Як захиститись від коронавірусу?

Часте миття рук і дотримання дистанції від хворих людей – сьогодні найбільш ефективні доведені міри захисту від СOVID-інфекції.

Але медична наука не стоїть на місці! Тож будемо сподіватись, що вакцина та ефективне лікування від коронавірусу все ж таки будуть винайдені.

Шановні  Великобурлучани! Запрошуємо Вас зробити щеплення ! Інформацію про вакцинацію Ви можете отримати  у свого сімейного лікаря. Якщо Ви ще не заключили декларацію з лікарем, Вам  необхідно звернутися до реєстратури  за телефоном  5-22-20. Звертайтеся за роз'ясненням! Вам допоможуть!

Адміністрація КНП

«Великобурлуцький Центр ПМСД»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.