Великобурлуцька громада
Харківська область, Куп’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Міжнародний день рідної мови в закладах освіти Великобурлуцької громади

Дата: 26.02.2020 13:38
Кількість переглядів: 882

Головне завдання для кожного з нас – зберегти для нащадків свою рідну мову, шанувати та любити її. Абсолютну більшість населення України споконвіку складають представники української етнічної спільноти. Тому саме українській мові Конституцією України надано статус державної мови, що повністю відповідає державотворчій ролі української нації. Поряд з тим, у нашій країні використовуються мови, які є рідними для представників різних національностей. Починаючи з 2002 року, українці щорічно 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови як свято багатомовності, взаєморозуміння та взаємоповаги.

Нищення української мови в Україні – одна зі складових гібридної війни. Тому утвердження української мови як державної та мови міжетнічного спілкування й порозуміння є елементом національної безпеки України.

З огляду на вище зазначене та з метою зміцнення позицій державної мови в культурному та інформаційному просторі, що є одним із пріоритетів Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова – успішна держава», в закладах загальної середньої освіти Великобурлуцької селищної ради проведено відповідні тематичні заходи.

КЗ «Великобурлуцький ліцей»: конкурс читців «Наша мова солов’їна», під час якого діти декламували вірші відомих українських поетів про Україну, про родину та українську мову,   демонстрували її красу і велич та своє шанобливе ставлення до рідної мови; для учнів молодших класів - тематичні години: «Мова - душа народу», «Мовонько моя,  ти калинова». Діти освідчувалися в любові до рідного слова, в цікавій формі вчилися правил граматики; мовознавча гра «Рідна мова» об’єднала учнів 6-х класів: вони продемонстрували та розширили свої знання про красу і багатство української мови; учні 7-х класів змагалися  під час інтелектуальної гри «Мова – ДНК нації», а одинадцятикласники - інтерактивної гри  «Рідна мова калинова»; дев’ятикласники підготували презентацію на тему «Ділова українська мова».

КЗ «Площанський ліцей»: «Диктант – чемпіонат», мовознавча вікторина, години спілкування: «Рідна мова солов’їна!», «Історія народних свят і обрядів», «Без мови й народу нашого нема», виховний захід «Кращої, ніж рідна, мови не буває».

КЗ «Першогнилицький ліцей»: тематичний урок, присвячений Міжнародному дню рідної мови, диктант «Сильна мова – успішна держава», флешмоб «Ми любимо українську мову».

Всі проведені заходи розширили знання дітей про красу і багатство рідної мови, формували почуття національної гідності, розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.

Олена ЛАЗЕБНА,
головний спеціаліст відділу освіти, культури, спорту та туризму
Великобурлуцької селищної ради

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних